{ "title": "Doğal Kuşburnu Marmelatı", "image": "https://www.kusburnu.gen.tr/images/Dogal-Kusburnu-Marmelati-41.jpg", "date": "20.01.2024 16:15:36", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Doğal kuşburnu marmelatı, yapımı oldukça zahmetli olmasına rağmen tadı oldukça lezzetli, nefis bir tattır. Bu yüzden tüm zahmetlere ve yapılan işlemlere değmektedir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan reçeller ve marmelatlar arasında kuşburnu marmelatıda yerini alacaktır. Kuşburnu, doğal C vitamini içeren kaynaklardan biridir. Solunum yolu enfeksiyonları ve soğuk algınlığına karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Mevsimlerin geçiş dönemlerinde iyi bir hastalıklara koruyucudur. Kuşburnunun içerisinde B2, B1, K, P vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfor ve meyve asitleri bulunmaktadır. Kronik yorgunluğa karşı etkilidir. Safra kesesi, böbrek ve mesane rahatsızlıklarında rahatlamayı sağlamaktadır. Yara iyileştirici ve kan temizleyici özelliği bulunmaktadır. Vücudu yaşlanmanın, sigara ve alkolün etkilerinden korumaktadır. Aynı zamanda tansiyonu da düzenlemektedir. Aynı zamanda vücuda enerji vermektedir. Şimdi doğal kuşburnu marmelatı yapımı için gerekli malzemelere bir göz atalım;

Doğal kuşburnu marmelatı için gerekli malzemeler
Doğal kuşburnu marmelatı nasıl yapılır?

Kuşburnu gül ağacındaki yetişen güllerin minik tomurcuklarıdır, bu yüzden diğer adı da gül burnudur. Kuşburnu tomurcuklarını geniş bir leğene alarak, sap kısımlarını temizledikten sonra bol su ile yıkadıktan sonra marmelat yapılacak geniş bir tencereye alarak üzeri üç parmak su geçecek şekilde su ilave edip ocak üzerinde orta ateşte yaklaşık bir saat kaynatarak pişirin. Kuşburnu çok uzun zamanda pişmektedir. Bir saat pişirdikten sonra ılımaya bırakın. Daha sonra kaynattığımız kuşburnunu süzgeçten geçirin. Süzgeçteki çekirdekler üzerine bir miktar su koyarak tekrar ezin. Yalnız bu ezme işlemini mutlaka bir eldiven kullanarak yapmanızda fayda vardır. Aksi halde kuşburnunda bulunan minik tüyleri parmaklarınızda yara yapabilir. Bu işlemi birkaç kez yapabilirsiniz. En son bir yazmadan da süzebilirsiniz. Çünkü incecik minik minik tüyleri olduğu için süzgeçten de geçebiliyor. Süzülen kuşburnunu tekrar ocağa alarak kısık ateşte en az yine bir saat kaynatın. İçerisine eklenen su miktarını azaltmak için bu kaynatma işlemi yapılmaktadır.

Doğal kuşburnu marmelatı uzun bir süre kaynadıktan ve içerisindeki su miktarı azaldıktan sonra şekerini ilave edin ve tekrar kaynamaya bırakın. En son limon tuzunu da ekledikten sonra bir taşım daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın. Bir günde doğal kuşburnu marmelatını güneşte beklettikten sonra kavanozlara koyarak kapağını sıkıca kapatarak karanlık, serin ve kuru bir yerde saklayabilirsiniz. Tüm sevdiklerinizle ve ailenizle birlikte bu nefis, doğal, sağlıklı ve lezzetli marmelatı afiyetle yiyebilirsiniz.
" } ] }