{ "title": "Gümüşhane Kuşburnu Marmelatı", "image": "https://www.kusburnu.gen.tr/images/Gumushane-Kusburnu-Marmelati-83.jpg", "date": "20.01.2024 05:24:58", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Gümüşhane Kuşburnu Marmelatı: Gümüşhane ili ve çevresinde doğada kendiliğinden yaygın olarak yetişen ve hiçbir zirai mücadele ve gübre işlemine tabi tutulmayan bu çok değerli kuşburnu meyvesi C vitamini bakımından en zengin olan meyvelerden biridir. Kuşburnunun 100 gr bulunan C vitamini, ancak 1 sandık portakalda bulunur. Hemoroit, mayasıl tedavisinde çok etkilidir. Ayrıca içinde bulunan A ve E vitaminleri sayesinde antioksidan özelliği taşımaktadır. İklim özelliği sayesinde daha da lezzetlenen bu meyveyle yapılan Gümüşhane kuşburnu marmelatı, içerdiği C vitamini ve doğal biyoaktif bileşikler nedeniyle mükemmel bir gıdadır. Mevsim geçişlerinde bünyeyi koruyup, enerji verirken, bağışıklığı da güçlendiriyor. Kuşburnu marmeladını, isterseniz taze veya kızarmış ekmeğiniz ile sabah kahvaltısı ve ikindi yemeğinde dilediğiniz her saat, lor peyniri, dondurma, kaymak ve sütlü tatlılarla yiyin her halinde güzel ve yararlı bir yiyecektir.

Gümüşhane'den ve tam mevsiminde toplanan kuşburnunu hiçbir katkı maddesi kullanmadan, bakır tencerelerde ve yalnızca şekerle kaynatılıyor. Gümüşhane kuşburnu marmelatı' nın o güzelim tadı buradan geliyor. Tam olarak doğal ve geleneksel yöntemler ile üretilen marmeladın içinde yalnızca meyve, su ve beyaz pancardan üretilen şeker var.

Gümüşhane Kuşburnu Marmelatı Nasıl Yapılır?

Yayladan doğal ortamlarda olgunlaşan turuncu, kırmızı rengi almış, kuşburnu toplanır ve bekletmeden yıkanır çiçek ile dip tarafları kesilip temizlenir marmelat yapılacak kazana konulur. Kaynatılacak kazanda kuşburnunun yüzeyine kadar su doldurulur. Kuşburnular ezilme kıvamına gelinceye kadar kazanda kaynatılır. İyice yumuşayan kuşburnu kaynama suyu yardımıyla süzgeçten geçirilip, çekirdek ve zarlarından ayrıştırılırlar. Elde edilen kuşburnu ezmesi ince un eleğinden geçirilir.

Elerken eleğe el veya kaşıkla müdahale edilmez. Eleğin altına geçen meyve ezmesi tekrar pişirilir. Bu ikinci kaynatma esnasında dibinin tutmaması için tencere sürekli olarak karıştırılır. Kısık bir ateşte pelte kıvamını alıncaya kadar pişirilmeye devam edilir. Bu arada pişirme esnasında yüzeyde biriken köpükler sürekli alınmalıdır. Bundan ayrı olarak kaynayan kazan içine temiz ve renk vermeyen bir şifon ya da tül çorap atılarak kuşburnu tüycüklerin toplanması sağlanabilir. Kaynayan ezmeyi indirmeye yakın bir anda kuşburnunun %30u kadar şeker ilave edilir. Gümüşhane kuşburnu marmelatı sıcak olarak kavanozlara doldurup ağzını tüketilme zamanına kadar açmamak gerekir.

Gümüşhane Kuşburnu Marmelatı Faydaları Nelerdir?

Kuşburnu güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Ayrıca kuşburnunun kadın hastalıklarına Soğuk algınlığına, öksürük ve şeker hastalığına da faydaları olduğu bilinmektedir.
" } ] }