Hamilelikte kuşburnu marmelatı; özellikle kış mevsimlerinde oldukça fazla tüketilmesi gereken bir besin maddesidir. Ülkemizde çok fazla yetişen ve tüketilen kuşburnu hem etinden hem de sütünden istifade edilen bir bitkidir. Yaz mevsimi sonlarında toplanan kuşburnunun doğal bir yetişme alını bulunmaktadır. Bu mevsimde biriktirilen kuşburnu kaynatılarak pekmezden daha koyu ve çok şifalı bir marmelat haine getirilir. Bol miktarda C vitamini içeren kuşburnu meyvesi doğrudan tüketilemeyeceğinden çayı ya da marmelatı yapılarak yenilmektedir. Hamilelik döneminde anne adayları bol miktarda kuşburnu marmelatı tüketebilirler.
Hamilelikte kuşburnu marmelatı faydası nelerdir ve tüketirken hangi hususlara dikkat etmelidir?
Kuşburnu marmelatının en önemli özelliği bol miktarda vitamin ve mineral içermesidir. Kuşburnu marmelatı hamilelikte kan basıncını dengeler ve kemik sağlığı açısından da son derece faydalıdır. Ayrıca kuşburnu marmelatı güç ve kuvvet verir, yorgunluğa ise bire birdir. Ancak kuşburnu marmelatını tüketirken bir kısım hususlara özen göstermelidirler.
Hamilelik döneminde kuşburnu marmelatı tüketmek isteyen anne adaylarının mümkün olduğu kadar doğal üretilen marmelatları tercih etmeleri gerekmektedir. Hazır şişe içerisine konulan ürünlerde genellikle glukoz kullanıldığından bu hem bebek hem de anne sağlığı açısından zararlı olabilir. Özellikle gebeliğe bağlı diyabet hastalığı yaşayan anne adaylarının bu hususa dikkat etmeleri çok önemlidir.
Evde kuşburnu marmelatınızı kendiniz üretmeye karar verir iseniz içerisine iğde, elma ya da armut kuruları da katarak kaynatırsanız vitamin açısından marmelat daha zengin bir hale gelmiş olur. Marmelatınızı bu şekilde yaparsanız hem de daha az şeker katma ihtiyacı hissedersiniz.
Kuşburnu bazı insanlarda bağırsak hareketlerinin yavaşlaması gibi bir kısım yan etkiler gösterebilir. Eğer kabızlık gibi sizi zorlayan şikâyetleriniz mevcut ise tüketim miktarına özen göstermeniz yararınıza olacaktır.
Kuşburnu marmelatı genellikle ekmek ile tüketilen bir besin maddesidir. Kendisi de şöyle böyle kalori içeren kuşburnu marmelatı bir de ekmekle yenilirse bir süre sonra kilo olarak anne adaylarına sıkıntı yaşatabilir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar ekmeksiz ya da az ekmekle yemeye çalışmakta büyük fayda bulunmaktadır.
Evde yapılan kuşburnu marmelatını daha çok kaşık ile tüketebileceğiniz ve az kalori içeren bir şekilde yapmanız mümkündür. Bunun için kuşburnuyu biraz ekmek içi ve su ile çok uzun süre kaynatın ve 3-4 defa süzekten geçirin. Sonuncu işlemde ise mutlaka tel süzek kullanın. Elde edilen kuşburnu ezmesini marmelata göre daha az kaynatın. Yani 15 dakika kaynatmanız yeterli olacaktır. İçerisine biraz şeker katarak hamilelikte kuşburnu marmelatını kaşık kaşık gönül rahatlığıyla yiyin.