{ "title": "Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılır", "image": "https://www.kusburnu.gen.tr/images/kusburnu-cayi-nasil-yapilir.jpg", "date": "21.01.2024 12:36:46", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kuşburnu çayı nasıl yapılır, kuşburnu çayı zengin aromasıyla zevkle içebileceğiniz bir çaydır. Kuşburnu çayını hazırlamak için kurutulmuş meyvelerini kullanmanız gerekiyor. Eğer meyveleri hazır olarak almayacaksanız, öncelikle meyvelerin çiçeklerini ve saplarını temizleyin. Kuşburnu meyvelerini 2-3 parçaya bölerek, kurumalarına yardımcı olun. Yalnız meyveleri bölerken C vitaminini korumak için, ahşap bıçak tercih etmenizi tavsiye ederiz. Meyvelerin içindeki çekirdeklerle hiç uğraşmayın, bunların temizlenmeleri gerekmiyor. Ancak meyveleri direkt güneş ışığına koymayın. Bunların rengini koruması için, gölgede kurutulması gerekiyor.

Aksi halde kuşburnu meyvesinin kendine has rengini kaybedersiniz. Meyvelerin kurutması 60-80 derecede olur. Meyvelerin olgunluğu, bölünen parçalar, havanın sirkülasyonu, sıcaklık gibi etkenler ne kadar sürede kuruyacaklarını belirler. Meyveleri kurutacağınız yerde nemli ve rutubetli olmamalıdır. Bu daha sonradan kuşburnu meyvelerinin küflenmesine neden olur. Kuruduktan sonra meyveleri hava alacakları, nemden korunacakları bir bez torbada saklanması gerekir.

Kuşburnu çayı nasıl demlenir?

Kuşburnu çayını hazırlamak için sizlere gerekli olan sadece su ve 2 tatlı kaşığı kadar kurutulmuş kuşburnu meyvesidir. Bunu dediğimiz gibi ister kendiniz kurutun, isterseniz bildiğiniz bir aktardan hazır olarak satın alın.

Çayı demlemeden önce kuşburnu meyvelerini iyice yıkayın. Önce kurutulmuş meyveleri sıcak suyun içinde haşlayın. Bu yapacağınız ilk kaynatma sadece meyvelerin özsularının yumuşatılması içindir. Bu nedenle kaynatma sırasında fazla dem çıkmaz. Bundan sonra meyveleri başka sıcak suyun içine koyarak, çayı hazırlamak için kaynatabilirsiniz. Kuşburnu çayında bekledikçe zararlı maddeler ortaya çıkmayacağından, istediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Çayın içine arzu ederseniz karanfil, tarçın ve bergamut gibi farklı aromalar da ilave edebilirsiniz. Ancak kuşburnu çayının kendine has hoş tadı seçerek içilmesini sağlayacaktır.

Kuşburnu çayı C vitamini açısından oldukça zengindir. Bu vitamin cilt ve bağ dokusunun önemli bir unsuru kabul edilen kolajen olumunda gereklidir. Vücudun soğuk algınlığı, grip, ateşli hastalıklara, nezleye karşı direncini artırır. Damar çeperlerinin güçlenmesini sağlayarak, kanamaların önlenmesine yardımcı olur. Antioksidan bir meyve olduğu için, vücutta diğer vitaminlerle birlikte kanseri önleyici etkilere neden olur. Besinlerle alınan demiri serbest bırakarak, kullanılmasını sağlar. Bu nedenle kuşburnu çayını kışın sıcak olarak, yaz geldiğini soğuk olarak demleyerek, içmenizi tavsiye ederiz. Bunu alışkanlık haline getirirseniz, kuşburnu meyvesinin yararlı etkilerinden faydalanabilirsiniz.
" } ] }