{ "title": "Kuşburnu Çiçeği", "image": "https://www.kusburnu.gen.tr/images/kusburnu-cicegi.jpg", "date": "20.01.2024 18:32:49", "author": "Nilüfer Çembertaş", "article": [ { "article": "Kuşburnu Çiçeği, gülgiller familyasından şemsiyemsi salkım şeklinde 5 taç yaprağa sahip, çift evcikli çok yıllık bir bitkidir. Çift evcikli olması erkek ve dişi çiçeklerin ayrı ayrı bitkilerde olması anlamına gelir. Bilinen 25 farklı türü vardır ve çiçekleri 6-7 cm çapında pembe- beyaz tonlarda hoş kokuludur. Meyve tohumları oluşmaya başladıktan sonra yapraklarını döker ve kuşburnu meyvesi ortaya çıkar. Halk arasında it burnu, gül elması, gül burnu ya da yaban gülü olarak bilinir.

Kuşburnu bitkisi, bahar sonu yaz başı gibi çiçeklenir. Haziran sonu gibi verdiği çiçekleri yaklaşık 20 gün ila 40 gün arasında meyveye dönüşürler. Çiçeklenme periyodu ekim ayına kadar devam eder. Meyveleri kırmızımsı sert yumurtalara benzer, yenilebilir. Ekşimsi tatlı, mayhoş bir lezzete sahiptir. Genellikle dikenli bir gövdesi olmasına rağmen dikensiz türleri de bulunur. Dikenleri zehirli bir yapıda değildir. Ortalama boyu 2 metrenin üzerine çıkabilen bir tür çalıdır. Çok yıllık olan kuşburnu çiçeğinin bilinen en yaşlı üyesi 300 yaşındadır.

Kuşburnu çiçeğinin Türkiye'deki türleri şöyledir
Toprak isteği; Coğrafyamızla uyumlu bir bitkidir, yol kenarlarında bile yetişebilir fakat yine de üretim için yapılacak ekimlerde kumlu, gevşek kalkerli topraklar tercih edilmelidir. Köklenmeyi sever, erozyonla mücadelede ve peyzajlarda sıklıkla kullanılır.

İklim isteği; Kuşburnu çiçeği farklı iklimlere kolay adapte olmasına rağmen güneşlenmeyi ve ılıman havaları sever. Kuraklığa ve aşırı soğuklara karşı direnci yüksektir.

Çoğaltma yöntemleri; Çeliklemeyle, daldırmayla, dip sürgünüyle ve tohumla kuşburnu çiçeğini çoğaltmak mümkündür. Kışı aşırı soğuk geçen yörelerde ilkbahar ekimi uygundur.

Faydaları, Bilimsel birçok çalışmada Kuşburnu çiçeğinin faydaları kanıtlanmıştır. Birçok ilacın ham maddesi olarak kullanılan Kuşburnu çiçeği, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 35'ini tek başına sağlar. Kolesterolü ve kan basıncını düşürür. Rheumetoloji dergisinde eklem romatizmalarında etkili olduğuna dair bir makale yayınlanmıştır.
" } ] }