{ "title": "Kuşburnu Dikeni", "image": "https://www.kusburnu.gen.tr/images/Kusburnu-Dikeni-31.jpg", "date": "21.01.2024 05:11:54", "author": "Hikmet Onur ÖNDER", "article": [ { "article": "Kuşburnu Dikeni; Yabangülü ağacının bir meyvesi olan kuşburnu dikeni, gül burnu dikeni ve yer elması dikeni diye de isimlendirilmektedir. Avrupa, Kuzeybatı Afrika ve Batı Asya ülkelerinde bulunmaktadır. Türkiye'de birçok yerde bulunmak ile Tokat, Malatya ve Giresun illerinde kültürü gerçekleşmektedir. Güçlü bir kök yapısına sahiptir. Çok ömürlü çalı formu taşıyan bir bitki çeşididir. Sonbahar mevsimi zamanında meyveleri toplanarak kurutulmaya bırakılır. Hava ile teması kesilen kaplarda muhafaza edilmektedir. Hava alındığı taktirde içerisinde faydalı olan etken malzemelerin kaybolmasına neden olur. Kuşburnu dikeni meyveleri C vitamini açısından zengin olup buna ek olarak flavonlar, tanen, şeker ile vitamin, mineraller içerisinde var olan oldukça zengin ve değerli bir besin kaynağına sahiptir.