{ "title": "Kuşburnu Ekimi", "image": "https://www.kusburnu.gen.tr/images/Kusburnu-Ekimi-89.jpg", "date": "19.01.2024 05:32:14", "author": "Murtaza Tanış", "article": [ { "article": "Kuşburnu ekimi, ile uğraşanlar için adeta zenginlik veren bir tarım türüdür. Fakat ülkemizde henüz kültüre edilmiş kuşburnu bahçesi tesisi kurulamamıştır. Fakat kuşburnu bitkisinin faydaları dikkate alınarak, bunu artırılacağı düşünülmektedir. Bilhassa kültüre edilen Rosa Rugosa kuşburnu türü buna idealdir. Bu bitkiyi işleyen fabrikalar hala yılın 8 ayında ürün bulamamaktan sitem etmektedir. Bu boşluğun doldurulması için kuşburnu ekimine önem verilmesi gerekir. Bu bitkinin tarımda özel bir bakıma, emeğe veya masrafa gerek duymaz. Ancak iyi bir bakımda alınan ürünün iyi olmasına sebep olur.

Kuşburnu iklim isteği

Yabancı türlerine göre, kültüre alınan türleri daha ılıman iklim tiplerini sevmektedir. Ayrıca yılda 1000 mm3/cm2 yağış alan yerlere dikilmesi daha faydalı olur. Daha kurak bölgelerde ekildiği zaman sulama olanakları kısıtlı olmaması gerekir. Bunlar bitkinin gelişimini ve meyvelerin ebadını ve sayısını direkt olarak etkileyeceği için, bunlara dikkat etmek gerekir. Bitkinin gelişimi devam ettikçe meyvenin salkımında yeni yeni sürgünler oluşur ve meyve vermiş olacaktır. Dolu ve karı sevmese bile bunlar bitkinin ölümüne sebep olma. Çiçekleri Mayıs ayında açtığı zaman, don olayından etkilenmez. Kış erken gelirse dördüncü meyveleri bundan etkilenebilir. Bu durumdaki meyvelerde turşuluk olarak kullanılabilmektedir. Yazın 18 ile 18 derecelik bir ısı meyvelerin oluşmasına yeterli olacaktır.

Kuşburnu fidanlarının ekim zamanı

Bitkinin fidanlarının ekim zamanı sonbahar geldiğinde yaprak dökümünün ardından başlamaktadır. Ekim zamanı ağaçların yeniden çiçek açmasına kadar devam etmektedir. Yani Aralık ve Nisan ayları arasında kuşburnu fidanları ekilebilir. Kış ılık geçiyorsa sonbaharın sonunda, soğuk geçiyorsa ilkbaharda Ekim yapılabilir. Bunun dışında fidanlar topraklı olursa ekilebilir. Ekin zamanında toprak çamurlu olmaması ve güneşin etkili olmadığı zamanlarda ekilmesi gerekir. Fidanlar ekileceği zaman toprağından çıkarılması gerekir. Ayrıca ekim için açılan çukurların bir süre havalandırılması önerilmektedir.

Kuşburnu ekimi sonrası bakım nasıl yapılır?
" } ] }