{ "title": "Kuşburnu Fidesi", "image": "https://www.kusburnu.gen.tr/images/kusburnu-fidesi.JPG", "date": "20.01.2024 14:21:12", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kuşburnu fidesi, kuşburnu yetiştiriciliğinde oldukça önemlidir. İyi bir verim almak için, nitelikli olan bir kuşburnu türü tercih edilerek, bunun fidesi ekilmelidir. Kuşburnu tarımında kullanılacak fidelerin Rosa Rugosa türündeki kuşburnu olursa, daha verimli bir sonuç alınabilir. Ekim yapılacak fideler seçilirken aşağıdaki özelliklere dikkat edilmelidir.
Kuşburnu fidelerinin görünümleri nasıl olmalı?

Fidelerin üzerinde sürgün gözleri bulunmalı, gövdelerdeki canlılık dikkat çekici olmalı, dallar yeterince esnek olmalı ve hemen kırılmayacak özellikte olmalıdır. Eğer bunlardan şüphe duyulursa, fidenin bir dal ucu kırılmalı ve kontrol edilmelidir. Kuru, susuz ve kolayca kırılan koyu kahve renkte olan dal kurumuş fidenin belirtisidir.

Kuşburnu fidesi nasıl dikilmelidir?

Kuşburnu için gerekli olan iklimi toprak ve diğer isteklerin karşılanmasından sonra, arazinin dikime hazır hale getirilmesi gerekir. Arazi meyilli yapıda ise setleme yani teraslama yapılmalı. Bu erozyon denilen toprak akışını azaltır, toprağa verilen gübre zayiatını önler. Setlemeden önce diplere su drenaj kanalı da açılmalıdır. Rüzgâr alan yerlerde rüzgârı kıracak ağaçlar ekilmelidir. Fidelerin ekileceği alandaki otlar, dikenler ve diğer zararlılar temizlenmelidir. Daha sonra fideleri için çukur açılmalıdır. Normal koşullarda 2,5 mt set arası, 1,5 mt sıra arası yapılarak fide dikimi yapılmalıdır. Fidelerin ekileceği yerler dikim kazıkları ile işaretlenmelidir. Bu iple ya da renkli bezlerle yapılabilir. Bu işaretli yerlere kazık çakılarak işaretleme tamamlanır. Bu yerlere 40 cm çapında çukurlar açılır. Bunlar bir süre bekletilir ve havalandırılır. Fideler için önceden budama yapılmasına gerek yoktur. Ancak zedelenmiş olanlar varsa, buralar alınarak kök tuvaleti işlemi uygulanabilir. Kuşburnu fideleri eşit oranda çiftlik gübresi, kumlu ve humuslu toprak karışımıyla doldurulan çukurların içine indirilerek, kök ve gövdeye zarar verilmeden dikkatlice dikilmelidir. İstenirse karışımın içine çok az NPK gübresi de konulabilir. İlk aşamada fideler dallara kadar toprağa gömülür. Dikimin ardından toprak sıkıştırılarak çiğnenir. En son olarak fidelere can suyu verilerek, dikim işlemi tamamlanır. Bu sulama köklerin uyanması ve boşlukların dolması açısından son derece önemlidir.
" } ] }