{ "title": "Kuşburnu Kurusu", "image": "https://www.kusburnu.gen.tr/images/Kusburnu-Kurusu-42.JPG", "date": "21.01.2024 10:54:11", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kuşburnu kurusu, dikenli dallara sahip, çok yıllık kuşburnu bitkisi gülgiller familyasına aittir. Yaprakları oval ve dişli olan bitki, ilkbahar-yaz aylarında yeşil kalır. Meyvesi sonbaharda toplanır. Güçlü bir köke sahip olan bitki erozyondan korunmak için kullanılır. Kuşburnu meyvesinin yapısı sert, iç kısmı ise tüylüdür. Meyveleri C vitamini, farklı mineralleri, şeker, meyve asitleri bakımından zengin içeriğe sahiptir. Taze olarak kullanılan kuşburnu daha çok kurutularak kullanılır. Yol kenarlarında kendiliğinden yetişen kuşburnu bitkisi ayrı bir emek istemez.

Kuşburnu kurusu nerelerde kullanılır?

Kuşburnu kurusu, şerbet, reçel, marmelat, çay, komposto, şerbet yapımında kullanılır. Ayrıca ilaç yapımında ve kozmetik alanda da kullanılmaktadır. Kuşburnu kurusu, diş ve diş eti kanamaları, ateşli hastalıklar, ishal, mesane ve böbrek taşı, iltihap tedavisinde Orta çağdan bu yana kullanılmaktadır.

Kuşburnu kurusu nasıl yapılır?

Kuşburnu meyveleri olgunlaştıktan sonra toplanır. Meyve kızardığında hemen toplanmazsa yumuşayabilir. Bu nedenle kızardıktan hemen sonra toplanmalıdır. Toplanan meyvelerin sapları ve çiçek kısımları ayıklanır. Daha sonra havadar bir yere serilerek kurutulmalıdır. Meyveler direkt olarak güneşe serildiğinde yanabilir. Bu nedenle direkt gün ışığına maruz bırakılmamalıdır. Ev ortamında da kolaylıkla kurutulabilir. Eğer güneşe direkt serilmişse üzeri tül benzeri bir bezle kapatılarak kurutulmalıdır. Kuşburnu kurusu kurutma için tercih edilen ortama göre 7-10 gün içinde gerçekleşir. Kuşburnu kurusu serin, güneş almayan bir yerde 2 yıl kadar muhafaza edilebilir. Kuşburnu kurusu özellikle soğuk kış günlerinde çay yapımında kullanılır.

Kuşburnu kurusu faydaları nelerdir?
Kuşburnu kurusu yan etkileri nelerdir?

Kuşburnu kurusunun yan etkisinin olup olmadığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak güvenlik amacıyla emzirme ve gebelik döneminde doktora danışılarak kullanılmalıdır. Aşırı tüketim, ishal, kabızlık, mide bulantısı, baş ağrısı gibi sıkıntılara yol açabilir.

" } ] }