{ "title": "Kuşburnu Marmelatı Nasıl Yapılır", "image": "https://www.kusburnu.gen.tr/images/Kusburnu-Marmelati-Nasil-Yapilir-47.jpg", "date": "21.01.2024 15:49:57", "author": "ali ışık", "article": [ { "article": "Kuşburnu Marmelatı Nasıl Yapılır, Kuşburnu marmelatı günümüzde köylü ve köyde yaşayan insanlar tarafından daha çok bilinmekte ve yapılmaktadır. Köydeki insanlar kuşburnuyu taze taze dallarından toplayarak doğal olarak kendileri yapar yemeye ve satışa hazır hale getirirler. Normal şehir merkezlerinde yaşayan insanların birçoğu kuşburnu marmelatını bilmezler. Bilen kişiler ise kendileri yapmayıp satılan yerlerden almaktadırlar. Kuşburnu marmelatı çok faydalı çok sağlıklı birçok hastalığa da deva olmaktadır. Kuşburnu ağacı şehir merkezlerinde çok az hatta yok denilecek gibidir. Kuşburnu ağacı genellikle şehir merkezi dışında boş dağlık arazilerde suya ihtiyacı olmadan da büyüyebilir ve kuşburnu verebilmektedir. Kuşburnu marmelatı yapmak çok zordur. Herkesin kolay kolay yapmak isteyeceği bir şey olduğunu düşünmüyorum. Şimdi tarifi vereyim;

Kuşburnu Marmelatı Malzemeleri
Kuşburnu Marmelatı Nasıl Yapılır?

Öncelikle kuşburnunun uç kısımlarını bıçakla iyice temizliyoruz. İyi bir şekilde yıkıyoruz ve daha sonra düdüklü tencereye çok az su ilave ederek yaklaşık 1 saate yakın pişiriyoruz. Daha sonra pişen kuşburunları karıştırıcı da öğütün veya isterseniz püre aletiyle de ezebilirsiniz.

Ezdiğiniz kuşburunları süzgeçten geçiriyoruz. Daha sonra ise ince bir elekten ondan sonra ise son olarak un eleğinden geçirmemiz gerekmektedir. İsterseniz un eleğinden 2 kere de geçirebilirsiniz. Birazcık su eklerseniz sizin için daha kolay hale gelir. Daha sonra eğer isterseniz çekirdek ve posaları ziyan olmasın diye suyla karıştırıp tekrardan süzün.

Süzdüğünüz kuşburunları büyük ve geniş bir tencereye alıp 3-5 saat arası iyi bir şekilde karıştırarak kaynatıyoruz. Daha sonra kıvamı boza kıvamına geldiği anda şeker ilave edeceğiz. Şekerini istediğiniz gibi kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Ölçüsünü veremiyoruz bu çok doğal. Çünkü kaynadığı için sürekli suyu azalmaktadır ve başlangıçta ne kadar su koyduğumuzu tam olarak ölçemiyoruz. Şekeri ilave ettikten sonra yaklaşık 15-20 dakika kaynatıyoruz. Eğer ki şekerden sonra sulanırsa boza kıvamına gelene kadar iyice kaynatıyoruz. Eğer isterseniz çay tabağı testi de yapabilirsiniz. Parmağınızı sürdüğünüzde araları kapanmayacak şekilde olması gerekiyor ve hepsi bu kadar kolay ama çok uğraştıran ve yapılabilmesi çok zor olan marmelatlardan birisidir.
" } ] }