{ "title": "Kuşburnu Pekmezi", "image": "https://www.kusburnu.gen.tr/images/kusburnu-pekmezi.jpg", "date": "20.01.2024 09:36:08", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Kuşburnu Pekmezi, Kuşburnu, gülgiller ailesinden meyve çeşitlerimizin arasına giren bir meyve türüdür. Halk arasında çok çeşitli isimlerle anılmaktadır. Yabangülü, itgülü, yiric, itburnu, şillan, deligül, gülelması, gülburnu, it yemişi isimleri ile bilinmektedir. Güney Azerbaycan'da kuşburnunun meyvesi aynı fakat ismi it burnu diye bilinmektedir. Tokat ve yöresinde de gül burnu olarak adlandırılmıştır. Tuva Türkleri tarafından da ıtkadı yani it-yemişi adı verilmiştir. Kuşburnu, C vitamini bakımından dünyanın en zengin meyvesidir. 100 gr. Kuşburnu 2 kilogram portakala eşdeğer vitamin içermektedir. Kuşburnu meyvesi parlak kırmızı renkte olup, yumurtamsı ya da yuvarlak şekildedir. İçi tüylü ve kılçıklı yapısı ve çok sayıda tohumu vardır. Sonbahar mevsiminde olgunlaşan bu meyve taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da tüketilir. Kuşburnu çayı ve kuşburnu marmelatı yapılır. Doğa da kendiliğinden yetişen çok yıllık, çalı formunda bir bitki olup ekonomik ömrü 30 ila 40 yıldır. Halkın geçimini sağlamak için kullandıkları kazanç meyvesidir.