{ "title": "Kuşburnu Pulpu", "image": "https://www.kusburnu.gen.tr/images/kusburnu-pulpu.JPG", "date": "19.01.2024 07:34:52", "author": "Nilüfer Çembertaş", "article": [ { "article": "Kuşburnu pulpu, Kuşburnu lapası ya da kuşburnu püresi olarak da adlandırılabilecek kuşburnu özütü. Kuşburnu meyvesinin ezilerek ayıklanması ve ardından kaynatılması ile elde edilir. Bazı yörelerde sevilen bir kahvaltılık olarak tüketilir. Özellikle şeker hastalığı olan diyabetik hastalar ile şeker sevmeyen kişilere önerilmektedir. Şeker katıldığında marmelat olarak da bilinmektedir. İçerdiği askorbik asitler, C ve A vitamini, fosfor, potasyum, kalsiyum ile vücudun bağışıklığını yükseltir.

Kuşburnu, askorbik asidin en yoğun olduğu meyvelerden biridir. Bir kuşburnu meyvesinde portakalın 9 katı kadar askorbik asit bulunur. Kuşburnu, Türkiye'de doğal olarak yetişir. Yabani olanları yol kenarlarında bile görülmektedir. Kuşburnu bitkisi, günlük C vitamini ihtiyacının büyük çoğunluğunu karşılar. Kış mevsiminde gribal hastalıklara karşı iyi bir koruyucudur. Sabah kahvaltısında tüketilen Kuşburnu Pulpu gün içindeki bedensel ve zihinsel yorgunluğun önüne geçer güne daha dinç başlamaya yardımcı olur. Mineral madde yönünden zengin bir besin kaynağıdır.

Günlük C vitamini ihtiyacı kişiden kişiye değişse de yaklaşık 75-100 mg arasındadır. Kuşburnu pulpu C vitaminini bolca içermesi dolayısıyla önerilmektedir. Günde yaklaşık 100 mg C vitamini tüketmek bünyeyi İskorbüt hastalığından korur. Tıp alanında yaygın olarak kullanılan Kuşburnu Ortaçağ'da diş eti kanamalarının tedavisinde kullanılan bir bitkiydi, çağımızda diş eti kanamalarının temel nedenlerinden birinin C vitamini eksikliği olduğu bilinmektedir. Kuşburnu pulpu düzenli olarak tüketildiğinde diş eti kanamalarını tedavi edicidir. Vücudun bağ dokularını güçlendirir, Dokulardaki sertleşmelerde, kireçlenmede, romatizmal hastalıklarda eklem ağrılarında tedavi edici özelliği kanıtlanmıştır. İshali keser. Ateşli hastalıklarda tedaviye destek gıda olarak tüketilebilir. Kansızlıkta ve kanı temizlemede etkili olduğu bilinmektedir. Vücudun şeker seviyesini düzenlemekte etkili olduğu bilinmektedir. Kuşburnu pulpunu hazırlarken dikkat edilecek en önemli şeylerden biri metal bıçak ve kapları kullanmaktan kaçınmak olacaktır. Cam ve ahşap ürünlerin Kuşburnu pulpunu hazırlarken tercih edilmesi pulp'un vitamin değerlerini koruyacaktır aksi halde vitamin değerlerinde azalma meydana gelir. Bugün Avrupa'daki birçok hastane yemek listelerine Kuşburnu pulpu ilave etmektedir.
" } ] }