{ "title": "Kuşburnu Reçeli Nasıl Yapılır", "image": "https://www.kusburnu.gen.tr/images/kusburnu-receli-nasil-yapilir.jpg", "date": "21.01.2024 11:11:53", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "
Kuşburnu reçeli Nasıl Yapılır, Gülgiller familyasından olan 1,3-5 m. Kadar boylanabilen, gövdesi ve dalları dikenli bir ağaç türüdür. Kenarları dişli biçimli 5-7 yapraktan oluşan yaprakları ilk bahardan başlayıp yaz boyunca açan açık ya da koyu pembe olan, bazen beyaz renkte küçük ve yalınkat, güzel kokulu çiçekleri vardır. Bu çiçeklerin tabanı olgunlaşınca çay taç yaprakları dökülür ve kuşburnu denilen 1.5-2 cm. Uzunlukta parlak kırmızı meyvelere dönüşür. Gerçekte yabani gül bitkisinin meyvesi, kuşburnunun içindeki beyaz renkli tüylü çekirdeklerdir. Bu bitkinin yetiştirildiği yerler ise Anadolu'da orman açıklıkları, kayalık kırsal yöreler veya yol kenarlarında kendi kendine yetişir.

Sonbaharda taç yaprakları dökülüp meyvesi çıktıktan sonra olgunlaşır bu dönemde toplanarak kurutulur. Kuşburnu C vitamini bakımından oldukça zengin olup karoten, meyve asitleri ve yağ yönünden de oldukça zengindir. Bu meyve yörelerde kurutularak ya da taze olarak, reçeli yapılarak, çayı içilerek, ezmesi ya da pekmezi yapılarak tüketilir. Bu bitki çoğu annenin kurtarıcısıdır. Soğuk algınlıklar da genelde kuşburnu kaynatılarak içilir.

Kuşburnu Reçeli Nasıl Yapılır?

Kuşburnu toplanır sonra iyice yıkandıktan sonra düdüklüde haşlanır. Pişince soğutulur soğuduktan sonra iyice ezilir ve ilistirden geçirilir. Daha sonra un eleğinden geçirilir. Kuşburnunun kalmaması için tekrar elekten geçirilir ve sonra tencereye koyulup pişirilir kişilerin isteğine göre şekerde atılır.

Bir de benim başka şekilde yaptığım reçel şöyledir

Malzemeleri: 2 kg kuş burnu, 1,5 kg toz şeker, 1 adet limon suyu. Hazırlanışı ise: Kuşburnunun arka kısmındaki kara pörçükleri temizleyip, güzelce bol su ile temizleyin ve az bir su ile haşlayın. Soğuduktan sonra iri süzgeçten salçalık gibi geçirin. Sonra ince süzgeçten geçirin. Geniş bir kabın içine alıp toz şekeri koyup koyulaşıncaya kadar kaynatın. Çıkmasına yakın limon suyu koyulur ve biraz daha kaynatıp ocaktan alınır. Bütün bayanların yapmasını öneririm çünkü bu reçel bütün derde devadır.

Kuşburnu her derde deva dediğim konu şudur. Örneğin kuşburnu reçeli sabah aç karnına bir kaşık yenmelidir çünkü reçel hastalıklara direnç kazandırır, bedene ve gözlere güç verir, kan dolaşımını hızlandırır, kanı temizler, idrarı söktürür, ishali keser ayrıca bir de kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Genelde bayanların tercihi kış aylarında genelde çocukları içindir grip, soğuk algınlık için ilaç gibi görülmektedir. Kuşburnu reçeli doğal olduğu kadar da sağlıklı bir şey olarak bilinir. Bir de bu reçel yapıldıktan sonra soğuk yerde muhafaza edilmesi önerilmektedir. Kuşburnu reçeli bayanlar tarafından kışa hazırlık bir reçel türlerinden biridir. Sabah genelde kahvaltıda tüketilen bu reçel sürekli tüketim yapıldıkça iştahı düzenler ve kanı temizler. Kuşburnu reçeli genelde köylerde yapılarak şehirlere dağıtılır kilo kaybına uğrayan kişilere genelde doktor tavsiyesi olmaktadır. Ayrıca kuşburnu reçeli annelere tavsiyedir; bebeklerine azar azar verilmelidir ya da emzik reçele batırılarak bebeğe tatlandırıcı olarak verilmelidir. Bebeğin kemik gelişimine katkı sağlar, büyümesine yardımcı olur.
" } ] }