{ "title": "Kuşburnu Sirkesi", "image": "https://www.kusburnu.gen.tr/images/Kusburnu-Sirkesi-34.JPG", "date": "21.01.2024 15:33:05", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Kuşburnu Sirkesi, gülgiller familyasına ait bir bitki olan kuşburnu, pembe çiçekler açarak yetişir ve kuşburnu bitkisi oluşur. Sonbahar mevsiminde olgunlaşan kuşburnu içi tüylü, çokça tohumu olan turuncu renkli küçük meyvelerden oluşur. C vitamini açısından dünyanın en zengin bitkisidir. Hem taze olarak hem kurutularak dilediğiniz şekilde tüketebileceğiniz bir meyvedir. Kuşburnu solunum yolu rahatsızlıklarına, vücuttaki iltihaplara, kolesterole karşı çok büyük etkilere sahiptir. Kuşburnu içeriğindeki önemli bileşikler ve mineraller nedeni ile kardiyovasküler sistem üzerindeki yükü azaltarak ciddi bir inme ya da kalp krizi riskini son derece düşürme özelliğine sahiptir. Kuşburnunun içinde bulunan karotenoidler, flavonoidler ve çok güçlü antioksidanlar sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek, erken yaşlanma ve cilt üzerindeki lekeleri giderme özelliğine sahiptir. Ayrıca kuşburnu sirke olarak kullanıldığında vücuttaki bakteri ve enfeksiyonlardan kaynaklı sorunları giderme özelliğine sahiptir. Damarlardaki kan akışını hızlandırarak, kanı temizler, idrar akışını hızlandırır ve idrar yolu enfeksiyonları için tedavi edici bir özellik gösterir. Kuşburnu sirkesi, vücuttaki ödemin atılmasında ve iltihapların hızlıca iyileşmesinde etkisi tartışılmaz bir sirkedir.

Her şey de olduğu gibi bu sağlıklı meyve sirkesinin de aşırısı zararlıdır. Özellikle hamilelik döneminde zararlı olduğuna dair bir bilimsel açıklama olmamasına lakin yine de hamileler tüketmeden mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar. Çok fazla tüketildiğinde böbrek taşı oluşumuna neden olmaktadır. Yine aşırı tüketimde yorgunluk, baş ağrısı, uykusuzluk, bulantı gibi yan etkilerine de rastlanılmaktadır. Kuşburnu sirkesi özelikle enfeksiyonlar için çok etkili olup, eklem ağrısı olanlara tavsiye edilmektedir. Vücudun probiyotik gereksinimini karşılayacak kadar etkilidir.

Kuşburnu sirkesi nasıl yapılır?
Kuşburnu sirkesi nasıl yapılır?

Kuşburnu meyvelerini temizce yıkayıp kuruladıktan sonra, bıçak yardımı ile içlerini açın. Meyvenin içerisinde yer alan sarı tohuma benzeyen çekirdekleri çıkarıp iyice döverek ezin. Çünkü çekirdeğin öz maddesi eklem ağrılarına pozitif etki etmektedir. Derin bir tencerenin içine kuşburnunu ve 2 litre içme suyunu ilave ederek kaynatın. Kaynamaya başlayınca 15 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Ocağın altını kapatıp ılık hale gelinceye kadar beklemeye alın. Soğuyunca cam bir kavanoza boşaltarak, üzerine 1 litre içme suyu ilave edin. Kaya tuzu ve alıç sirkesini de ekleyip tahta bir kaşık ile karıştırın. Mayalanma için kullanacağınız alıç sirkesini temin edemezseniz doğal bir elma sirkesi ya da üzüm sirkesi de kullanabilirsiniz.

Zayıflama amaçlı kullanımlarda bir bardak kuşburnu sirkesine yarım limon suyu ilave edilebilir.

" } ] }