{ "title": "Kuşburnu Suyu", "image": "https://www.kusburnu.gen.tr/images/Kusburnu-Suyu-49.jpg", "date": "20.01.2024 16:00:23", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "Kuşburnu suyu; içinde bol miktarda C vitamini bulundurduğu için soğuk kış günlerinde çok faydalıdır. Ülkemizde ekonomik ve kimyasal açıdan değeri yeni bulunan bu bitki Almanya, Rusya, Polonya, Bulgaristan, Finlandiya, İsviçre gibi birçok batı Avrupa ülkelerinde besin ve ilaç sanayinde değerli bir hammadde olarak kullanılmaktadır. Belirtilen ülkelerde kuşburnundan meyve jelleri, meyve sularının yeterince zenginleştirilmesinde ve bebek gıdalarında ek olarak kullanılmaktadır.

Kuşburnu suyu faydaları; kuşburnu, doğal C vitamini içeren kaynaklardan biridir. Solunum yolu enfeksiyonları ve soğuk algınlığına karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Mevsimlerin geçiş dönemlerinde iyi bir hastalıklara koruyucudur. Kuşburnunun içerisinde B2, B1, K, P vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfor ve meyve asitleri bulunmaktadır. Kronik yorgunluğa karşı etkilidir. Safra kesesi, böbrek ve mesane rahatsızlıklarında rahatlamayı sağlamaktadır. Yara iyileştirici ve kan temizleyici özelliği bulunmaktadır. Vücudu yaşlanmanın, sigara ve alkolün etkilerinden korumaktadır. Aynı zamanda tansiyonu da düzenlemektedir. Aynı zamanda vücuda enerji vermektedir. Şimdi kuşburnu suyu yapımı için gerekli malzemelere bir göz atalım;

Kuşburnu suyu yapımı için gerekli malzemeler
Kuşburnu suyu nasıl yapılır?

İlk önce 3 kâse kuşburnunu güzelce bol suda yıkayın, daha sonra saplarını iyice temizledikten sonra düdüklü tencereye koyun ve üzerlerini 4 parmak geçecek şekilde su ilave ederek kapağını sıkıca kapatarak ocak üzerinde orta ateşte pişirmeye bırakın. Yaklaşık bir saat pişirdikten sonra düdüklü tencerenin kapağını açarak blenderden geçirin. Daha sonra ılıdıktan sonra tel bir süzgeçten geçirerek çekirdeklerini ayırın. Tel süzgeçte bulunan çekirdeklerin üzerine su ilave ederek bir kaşık yardımı ile iyice ezin. Bu işlemi sadece çekirdekler kalıncaya kadar 3-5 kez tekrarlamalısınız. Diğer taraftan unu bir kaba koyun, tenceredeki kuşburnu suyundan yarım bardak alarak un üzerine koyun ve iyice karıştırın. Tamamen karıştırdıktan sonra kuşburnu suyu bulunan tencere içerisine dökerek tüm malzemeleri karıştırın. Daha sonra ocak üzerinde orta ateşte kaynatmaya bırakın. Bir taşım kaynatın. Kuşburnu suyu kıvam alınca üzerine şekeri ilave edin. Şeker miktarını isteğe göre veya damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Şeker ilave ettikten sonra 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ocak üzerinden alarak, soğumaya bırakın. Soğuyunca kuşburnu suyunu servis yapabilirsiniz. Grip ve nezleye karşı vücudun bağışıklık sistemini arttırmaktadır. Tüm sevdiklerinizle ve ailenizle birlikte bu nefis ve lezzetli içeceği afiyetle içebilirsiniz.

" } ] }