{ "title": "Kuşburnu Yetiştiriciliği", "image": "https://www.kusburnu.gen.tr/images/kusburnu-yetistiriciligi.jpg", "date": "21.01.2024 05:02:29", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kuşburnu yetiştiriciliği, üreticisine adeta zenginlik veren bir tarım türüdür. Ancak ülkemizde henüz kültüre edilen kuşburnu bahçe tesisi kurulamamıştır. Ancak kuşburnu bitkisinin yararlı dikkate alınarak bunu artırılacağı düşünülmektedir. Özellikle kültüre edilen Rosa Rugosa türü kuşburnu türü buna uygundur. Bu bitkiyi işleyen fabrikalar hala yılın 8 ayında ürün bulamamaktan yakınmaktadır. Bu boşluğun doldurulması için, kuşburnu yetiştiriciliğine önem verilmelidir. Bu bitkinin tarımında özel bir bakıma, masrafa ve emeğe gerek olmaz. Fakat iyi bir bakımda alınan ürünün iyi olmasına neden olur.

Kuşburnu toprak, iklim, rakım, güneşlenme gibi istekleri karşılandığında her yerde yetiştirilebilir. Eğer kültüre alınmış kuşburnu yetiştirmek isteniyorsa, sulama olanağını bulunan arazilerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Rakım yabani türüne göre daha düşük olmalı, özel bit toprak türü aramasa da güneşi seven bir bitkidir.

Kuşburnu iklim isteği

Yabani türlerine göre, kültüre alınan türleri daha ılıman iklimi sever. Ayrıca yılda 1000 mm3/cm2 yağış alan yerlere dikilmesi daha yararlı olur. Daha kurak bölgelere ekilirse, sulama olanakları kısıtlı olmamalıdır. Bunlar bitkinin gelişimini ve meyvelerin ebadını ve sayısını direkt olarak etkileyecek unsurlardır. Bitkinin gelişimi devam ettikçe, meyvenin salkımında yeni sürgünler oluşur ve meyve verir. Kar ve doluyu sevmese bile, bunlar bitkinin ölümüne neden olmaz. Çiçekleri Mayıs ayında açtığında, don olayından etkilenmez. Kış erken bastırırsa, dördüncü meyveleri bundan etkilenebilir. Bu durumdaki meyvelerde turşuluk olarak kullanılabilir. Yazın 18-38 derecelik bir ısı meyvelerin oluşmasına yeterli olur. Güneşlenme meyveleri hızla olgunlaştırır. Bu meyvenin aromasını da arttırır ve sürgünlerin oluşmasına ve güçlenmesine de yardımcı olur. Kuşburnu şiddetli rüzgârlardan bile etkilenmez. Sadece döllenme zamanında bitkilerin korunması yeterli olur. Bunun yanında nem aradığı bir özelliktir. Bu yüzden dere ve göl yakınında üretilmesi daha uygun olur.

Kuşburnu toprak isteği

Kuşburnu kumlu topraklarda daha iyi gelişse de besin maddeleri zengin olan gevşek humuslu toprakları da sever. Bu nedenle fazla toprak seçmediği söylenebilir.

Kuşburnu fidanlarının dikim zamanı

Bitkinin fidanlarının dikim zamanı sonbahar geldiğinde yaprak dökümünün ardından başlar. Ekim zamanı ağaçların yeniden çiçek açmasına kadar devam eder. Yani Aralık ve Nisan ayları arasında kuşburnu fidanları ekilebilir. Kış ılık geçiyorsa sonbaharın sonunda, soğuk geçiyorsa ilkbaharda dikim yapılabilir. Bunun dışında fidanlar topraklı olursa dikilebilir. Dikim zamanında toprak çamurlu olmamalıdır ve güneşin etkili olmadığı zamanda ekilmelidir. Fidanlar ekileceği zaman toprağından çıkarılmalıdır. Ayrıca ekim için açılan çukurların bir süre havalandırılması tavsiye edilir.

Kuşburnu dikiminden sonra bakım nasıl yapılır?

Fideler dikildikten hemen sonra can suyu verilmelidir. Fidanlar dikilince bir direğe ya da çardağa bağlanmayı istemez. Çünkü dalları ve gövdesi oldukça esnektir. Rüzgârdan, soğuktan etkilenemezler. Zor koşullara karşı dayanıklı bir bitkidir.

Sulama: Suyu seven bir bitki olduğundan, eğer yağış almayan bölgeye ekilirse bolca sulanmalıdır. Yağış alıyorsa, buna uygun şekilde sulanmalıdır. Su oldukça hayati öneme sahip olduğundan, buna dikkat edilmelidir.

Gübreleme: Kuşburnu yetiştiriciliğinde diğer bitkiler gibi iyi bakım, sonuçların iyi olmasına neden olur. Fidanlar ekildiğinde ve 2 yılda verilen çiftlik gübresiyle toprağın yapısı korunur ve gevşemesini sağlar. Bu sayede kuşburnu topraktaki besin maddelerini daha iyi alabilir. Yeni sürgünler oluşur, meyveler irileşir, ağırlaşır ve verim daha iyi olur.

Hastalık ve zararlılarla mücadele: Doğal koşullara, hastalıklara ve zararlılara karşı oldukça mukavemetli olan kuşburnu yetiştirmek kolay olur. Her türlü hastalığının da tedavisi bulunmaktadır.

Budama: bu bitkideki verimi ve kaliteyi arttırır. Budama 2 yılda bir yapılmalıdır. 4-5 yılda bir de ocak dibinden gençleştirme budaması yapılarak, ocak canlandırılmalı ve alınan verim artırılmalıdır. Budama bol ürün alınmasını sağlar. Budama makası ve keskin bir bıçakla, dal kabuğu tahriş edilmeden düz bir yüzey olacak şekilde budama yapılmalıdır.
" } ] }