{ "title": "Kuşburnu", "image": "https://www.kusburnu.gen.tr/images/kusburnu.jpg", "date": "24.01.2024 06:26:03", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kuşburnu, oldukça şifalı olan bir bitkidir. Genellikle çay olarak hazırlanarak tüketilir. Bitkinin içinde tüylü olan çok sayıda tohum bulunur. Meyveleri sonbaharda olgunlaşır. Özellikle içerdiği C vitamini çoğu meyveyle kıyaslandığında oldukça fazladır. Kuşburnu meyveleri taze ya da kurutulmuş olarak tüketilebilir. Arzu edilirse çayı demlenir, marmelat yapılabilir. İçeriğinde bulunan zengin C vitamini dışında, A, B1, B2, E ve K vitaminleri, demir, magnezyum, kalsiyum, mangan, sodyum, bakır ve çinko gibi değerli mineraller bulunur. Oldukça yararlı etkileri olan kuşburnu, yaban gülü, it burnu, gül elması gibi isimlerle de bilinir.

Kuşburnu bitkisinin yararlı etkileri nelerdir?

Kuşburnu hakkında yapılmış olan bilimsel araştırmalar bitkinin güçlü bir antioksidan olduğunu tespit etmiştir. Bu nedenle herkes için tavsiye edilen şifalı bir bitkidir. Üstelik lezzeti de oldukça hoştur. Özellikle çayı sıcak ve soğuk olarak tüketilebilir.

Vücutta olan iltihaplı hastalıklarda yararlı etkileri vardır. Romatizmal ağrıların giderilmesinde, dejeneratif eklem hastalığı olan eklem kireçlenmesinin tedavisinde tüketilebilir. Hastalarda eklem ağrılarını dindirir. Kuşburnu çekirdeğindeki ve kabuğundaki bir maddeyle vücuttaki iltihabi reaksiyonları engeller. İçeriğindeki ağrı kesici ve iltihap giderici maddelerin suyun içinde çözünmemesi nedeniyle, hazırlanacak kuşburnu çayının eklem romatizmasında oluşan ağrılarda ve iltihapta bir etkisi olmaz. Bu nedenle bitkinin yararlı etkisi için, kuşburnu taze olarak ya da hazır kapsüllerinden tüketilmelidir.

Özellikle toz olarak hazırlanan kapsüller artrit sorununda oldukça etkili olur. Diz ve kalçada oluşan ağrıları dindirir. Bu konuda yapılan araştırmalarda eklem ağrılarının dindirilmesinde kuşburnu bitkisinin %82 oranında etkili olduğu tespit edilmiştir. Kuşburnu ağrı kesici ilaçlardan bile fazla etki gösterir.

Grip ve soğuk algınlığı konusunda bağışıklık sitemini destekleyici bir üründür. Özellikle içeriğinde bulunan C vitamini ile polifenolik bu yararlı etkileri göstermesine neden olur.

Kuşburnu için Japonya'da yapılan bir araştırmada, kuşburnu özütü ile hazırlanan bir karışımın vücuttaki yağ oranını düşürdüğü belirlenmiştir.

Kemik erimesinde, dokulardaki sertleşmede, siyatik, kireçlenme ve raşitizm hastalıklarını tedavi etmek için kuşburnu kullanılabilir.

Eğer vücudunuzda C vitamini eksikliği bulunuyorsa, ateş ve yorgunluk çekiyorsanız kuşburnu çayından yararlanabilirsiniz.

Ülser rahatsızlığının neden olduğu mide şişkinliğinde, gastrit, bağırsak hastalıklarında, ishalde, enfeksiyonda, böbrek ve safra kesesi hastalıklarında, sindirim sistemi parazitleri, hemoroit sorununda kuşburnu kullanılabilir.

Kadınlarda rahim rahatsızlıklarında, hamilelikte oluşan kramplarda, menopoz sorunlarının giderilmesinde, kanserde, kansızlık, kan inceltilmesinde ve temizlenmesinde kuşburnu çayı kullanılabilir.

Karaciğer iltihabında, kan şekerinin düzenlenmesinde, safrada taş oluşumunda tavsiye edilir.

Yüksek tansiyonda, gut hastalığında, ürik asit metabolizmasının düzenlenmesinde yararlı etkileri vardır.

Gece körlüğünün önlenmesinde, görmenin güçlendirilmesinde kullanılır.

Kavrama yeteneğini arttıran, iştah açan ve beyin fonksiyonlarını düzenleyen etkileri vardır.

Kuşburnu düzenli bir şekilde tüketilirse, stresi yenmek için mükemmel bir seçenek olur.

Kuşburnu tüketimi nasıl olmalı?

Kuşburnu kabuğunu incecik kıyarak, 1 su bardağı sıcak suyun içine 1 tatlı kaşığı koyun. Bunu 15 dakika kadar demleyin. Daha sonra içindekileri süzerek, kuşburnu çayı olarak tüketebilirsiniz. Bunu günde 3 defa içebilirsiniz. Eklem ağrıları için kullanacaksanız, kuşburnu meyvesini öğütmelisiniz. Daha kolay olması için, hazır olarak satılan preparatlarını kullanabilirsiniz. Kuşburnu çay olarak, reçel ve marmelat olarak tüketildiğinde yararlı etkilere neden olur.
" } ] }