Kuşburnu Bitkisi
Kuşburnu bitkisi, kuşburnu Avrupa, kuzeybatı Afrika, Batı Asya'da yetişen bitki türlerinden biridir. Yapısına bakacak olursak içerisi tüylü ve çok sayıda tohumu vardır. Bitki üç metreye kadar uzayabilir. Çok güzel kokulu beyaz çiçekler açar. Çiçeklerini açtıktan sonra yapraklarını döker ve meyveleri ortaya çıkar. Sonbahar aylarında olgunlaşır.
C vitamini açısından Dünya'nın en zengin meyvesi olarak bilinir. Birçok şekilde kullanılabilir. Dalından toplanıp yıkanıp taze olarak yenileceği gibi, kurutularak da tüketilir. Bitki çayları reçelleri yapılır ve oldukça faydalıdır. Yaban gülü, it gülü ya da yiric olarak da isimlendirilebilir. Özellikle kış aylarının vazgeçilmez meyvesidir. Güçlü bir şifa ve antioksidan kaynağı olması kış günlerinde vazgeçemeyerek tükettiğimiz kuşburnu çayları olarak kullanırız. Kışın o soğuk Günlerinde içimizi ısıtır. Hem de içerisindeki bol miktardaki C vitamini ile sağlığımızı korumaya yardımcı olur. Çay dışında reçeli de oldukça sık tüketilir. Kuşburnu bitkisinin reçeli zaman ile kahvaltıların vazgeçilmezi haline gelmiştir.
Kuşburnu bitkisi, içeriğine baktığımız zaman bol miktarda C vitamini, A vitamini olan karoten, B1, B2, E ve K vitaminlerine oldukça sık rastlanır. Ayrıca fosfor ve potasyum bakımından da oldukça zengin bir bitkidir. Mineraller bakımından da zengin olup içerisinde sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir, mangan, bakır, çinko, sülfat, klorür, nitrat bulundurur. Bu bitki mineraller ve vitaminler bakımından oldukça zengin olup birçok faydası vardır ve bilinen hiçbir zararı yoktur.
Temel olarak faydalarına baktığımızda, dokularda meydana gelen sertleşmelere ve kemik erimesine karşı olan tedavide oldukça etkilidir. Vücutta meydana gelen kireçlenmelerde, siyatiklerde etkilidir.
Romatizmal hastalıklar da iltihap kurutucu etki gösterir. Bulaşıcı olan hastalıklar için faydalıdır. Kemik kırılmalarında, raşitizmde ve vücudun bağ dokularının onarılması ve güçlendirilmesinde oldukça etkili rol oynar. Vücudun C vitamini eksikliği tedavisinde, ateş, genel yorgunluk ve gribal enfeksiyonlarda oldukça faydalıdır. Gastrit spazmlarda, gastrit asit eksikliği bulunan kişilerde, ülserden kaynaklı mide şişkinliklerinin önlenmesinde oldukça faydalıdır. Bağırsak hastalıkları tedavisinde, ishalin önlenmesinde, genel kabızlık sorunlarında başvurulan temel destekçilerdendir. Böbrek ve mesane rahatsızlıklarında, hemoroit tedavisinde, sindirim sistemindeki parazitlerin vücuttan atılmasında oldukça sık kullanılır. Kanser ve bazı rahim hastalıklarında, hamilelik döneminde bayanlarda oluşan kramp ve sancıların tedavi edilmesinde, menopoz döneminde tedaviye yardımcı olarak kullanılır. Ayrıca kanı inceltmede, kan devrini sağlamada, vücuttaki toksinlerin atılmasında, kanı temizlemede ve kansızlıkta sık olarak kullanılır. Tansiyon hastalığı yaşayanların vazgeçilmez bitkisidir.
Tansiyon değerlerini düzenleyerek tansiyon sorununu ortadan kaldırmaya yardımcıdır. Karaciğerde meydana gelen iltihaplanmaları temizler. Diyabette ve kan şekerini düzenlemede de kullanılır. Safra kesesinde taş oluşumunu önler. Metabolizma hastalıklarında etkilidir. Gözleri kuvvetlendirir ve gece körlüğü oluşumunu engeller. İştah açmak için özellikle iştahsızlık problemi yaşayan çocuklara yedirilmesi tavsiye edilir. Beyin fonksiyonlarını güçlendirir ve stresi azaltır vücudu rahatlatır. Tüm bu faydaları bilindikten sonra evimizde eksik etmememiz gerekli olduğunun farkına varıyoruz ve sıkça tüketmeye gayret ediyoruz.
21.01.2024 04:59:39
Kuşburnu Bitkisi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|