Kuşburnu PekmeziKuşburnu, gülgiller ailesinden gelen ve tüm dünyada tüketilen bir meyve türüdür. Halk arasında çeşitli isimlerle anılmaktadır: yabangülü, itgülü, yiric, itburnu, şillan, deligül, gülelması, gülburnu, it yemişi gibi. Güney Azerbaycan'da it burnu, Tokat yöresinde ise gül burnu olarak bilinir. Tuva Türkleri tarafından da ıtkadı yani it-yemişi adı verilmiştir. Kuşburnu, C vitamini bakımından dünyanın en zengin meyvesidir. 100 gram kuşburnu, 2 kilogram portakala eşdeğer miktarda C vitamini içermektedir. Parlak kırmızı renkte olup, yumurtamsı ya da yuvarlak şekildedir ve içi tüylü ve kılçıklı yapısıyla dikkat çeker. Sonbahar mevsiminde olgunlaşan bu meyve, taze veya kurutulmuş olarak tüketilir. Ayrıca kuşburnu çayı ve marmelatı da yapılır. Doğada kendiliğinden yetişen çok yıllık, çalı formunda bir bitki olup ekonomik ömrü 30 ila 40 yıldır. Halkın geçim kaynağı olarak da kullanılır. Kuşburnu Pekmezinin FaydalarıKış mevsiminin vazgeçilmezlerinden olan pekmez, oldukça faydalı bir besindir. Kış aylarında, yaz mevsiminde taze olarak yetişen meyvelerden yapılan pekmezler örneğin üzüm, kuşburnu, keçiboynuzu ve pancar pekmezleri mevcuttur. Bu pekmezler şifa ve vitamin deposu olmalarının yanı sıra enerji kaynağıdırlar. Kuşburnu Pekmezi Malzemeleri
Kuşburnu Pekmezi Nasıl Yapılır?Olgunlaşmış ve kırmızı renge bürünmüş kuşburnular toplanır veya satın alınır. Yıkanıp çiçek ve dip kısımları kesildikten sonra pekmez yapılacak tencereye konur. Ãzerine bir miktar su eklenir ve ocağa konur. Kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kuşburnu yumuşayıp ezilecek kıvama gelene kadar pişirilir. Yumuşayan kuşburnular süzgeçten geçirilerek çekirdek ve zarlarından ayrılır. Elde edilen kuşburnu püresi ince bir elekten geçirilerek tekrar tencereye konur ve sürekli karıştırılarak pişirilir. Bu pişirme esnasında üzüm şırası ve şeker eklenir ve karıştırılarak pişirmeye devam edilir. Hafif koyu bir kıvama gelene kadar pişirildikten sonra sıcakken kavanozlara doldurulur. Kuşburnu pekmezi serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Kuşburnu Pekmezinin FaydalarıKuşburnu pekmezi, hastalıklara ve özellikle gribe, soğuk algınlığına karşı direnç sağlar. Bedene ve göze güç, kuvvet verir. Cinsel isteği arttırır, kan dolaşımını hızlandırır ve kanı temizler. Ayrıca idrar söktürücü, kabızlığı giderici ve ishal kesici etkilere sahiptir. Bu faydalarıyla kuşburnu pekmezi, sağlığınıza büyük katkı sağlayacak bir besindir. Yiyenlere afiyet, şifa olsun. |
Kuşburnu pekmezinin bu kadar faydalı olduğunu duyduğuma sevindim. Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve grip gibi hastalıklara karşı koruyucu etkisi gerçekten önemli. Sizce bu pekmezi, taze kuşburnu bulamadığımızda alternatif olarak başka meyvelerle de yapabilir miyiz? Ya da bu pekmezi nasıl tüketmeyi önerirsiniz?
Cevap yazMerhaba Tacal,
Kuşburnu pekmezinin faydaları gerçekten dikkat çekici. Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmesi, birçok kişi için büyük bir avantaj sağlıyor. Taze kuşburnu bulamadığınızda alternatif meyvelerle pekmez yapma fikri oldukça ilginç. Elbette, farklı meyvelerle de pekmez yapılabilir. Örneğin, nar, vişne veya hurma gibi meyveler, benzer şekilde faydalı ve lezzetli pekmezler elde etmenizi sağlayabilir.
Tüketim Önerileri olarak ise, kuşburnu pekmezini sabah kahvaltılarında ekmek üzerine sürerek, yoğurtla karıştırarak ya da sıcak su ile karıştırıp çay gibi içerek tüketebilirsiniz. Ayrıca, tatlıların yapımında da kullanarak lezzetini arttırabilirsiniz. Bu şekilde hem sağlıklı hem de lezzetli bir alternatif oluşturmuş olursunuz.
Sağlıklı günler dilerim!