Kuşburnu Sirkesi Gülegiller familyasına ait bir bitki olan kuşburnu, pembe çiçekler açarak yetişir ve kuşburnu bitkisini oluşturur. Sonbahar mevsiminde olgunlaşan kuşburnu, içi tüylü, çokça tohumu olan turuncu renkli küçük meyvelerden oluşur. C vitamini açısından dünyanın en zengin bitkilerinden biridir. Hem taze olarak hem kurutularak tüketilebilen bir meyvedir. Kuşburnu, solunum yolu rahatsızlıklarına, vücuttaki iltihaplara ve kolesterole karşı büyük etkiler gösterir. İçeriğindeki önemli bileşikler ve mineraller sayesinde kardiyovasküler sistem üzerindeki yükü azaltarak ciddi bir inme ya da kalp krizi riskini önemli ölçüde düşürme özelliğine sahiptir. Kuşburnunun içinde bulunan karotenoidler, flavonoidler ve güçlü antioksidanlar sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek erken yaşlanma ve cilt üzerindeki lekeleri giderme özelliğine sahiptir. Ayrıca kuşburnu, sirke olarak kullanıldığında vücuttaki bakteri ve enfeksiyonlardan kaynaklı sorunları giderme özelliğine sahiptir. Damarlardaki kan akışını hızlandırarak kanı temizler, idrar akışını hızlandırır ve idrar yolu enfeksiyonları için tedavi edici bir özellik gösterir. Kuşburnu sirkesi, vücuttaki ödemin atılmasında ve iltihapların hızla iyileşmesinde etkisi tartışılmaz bir sirkedir. Kuşburnu Sirkesinin Faydaları Kuşburnu sirkesi, aşağıdaki faydaları ile öne çıkar:
Kuşburnu Sirkesinin Yan Etkileri Her şeyde olduğu gibi bu sağlıklı meyve sirkesinin de aşırısı zararlıdır. Özellikle hamilelik döneminde zararlı olduğuna dair bir bilimsel açıklama olmamakla birlikte, hamileler tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar. Çok fazla tüketildiğinde böbrek taşı oluşumuna neden olabilir. Ayrıca aşırı tüketimde yorgunluk, baş ağrısı, uykusuzluk ve bulantı gibi yan etkiler de görülebilir. Kuşburnu sirkesi, özellikle enfeksiyonlar için çok etkili olup, eklem ağrısı olanlara tavsiye edilmektedir. Vücudun probiyotik gereksinimini karşılayacak kadar etkilidir. Kuşburnu Sirkesi Nasıl Yapılır?
Kuşburnu meyvelerini temizce yıkayıp kuruladıktan sonra, bıçak yardımı ile içlerini açın. Meyvenin içerisinde yer alan sarı tohuma benzeyen çekirdekleri çıkarıp iyice döverek ezin. Çünkü çekirdeğin öz maddesi eklem ağrılarına pozitif etki etmektedir. Derin bir tencerenin içine kuşburnunu ve 2 litre içme suyunu ilave ederek kaynatın. Kaynamaya başlayınca 15 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Ocağın altını kapatıp ılımaya bırakın. Soğuyunca cam bir kavanoza boşaltarak, üzerine 1 litre içme suyu ilave edin. Kaya tuzu ve alıç sirkesini de ekleyip tahta bir kaşık ile karıştırın. Mayalanma için kullanacağınız alıç sirkesini temin edemezseniz doğal bir elma sirkesi ya da üzüm sirkesi de kullanabilirsiniz. Zayıflama amaçlı kullanımlarda bir bardak kuşburnu sirkesine yarım limon suyu ilave edilebilir. |